Receptjes

 

 

 

 

 

Ik heb bewust gekozen voor de eenvoudigste recepten, omdat dit weinig tijd vraagt en gemakkelijk te vinden ingrediënten zijn. In uw natuurwinkel of lokale markt vind u meestal de beste producten. Kies voor producten met kwaliteitsgarantie en controleer bij de producten van gewone supermarkten of er geen chemische toevoegingen of geraffineerde basisingrediënten in zitten. Wees kritisch als kok en volg uw buikgevoel. Kook met liefde, respect voor al de levende gewassen die u aan het bereiden bent! Concentreer u ten volle op uw kookactiviteiten: de kleuren, geuren, smaken, warmte, .. .

 


 

Pompoenpastei

 

 

 

Ingrediënten:

 

 

250 gr volle tarwe bloem of rijstmeel (glutenvrij)

Pompoen

Lauw water

Sinaasappelschil

Kaneel

 

Rijst-, kokos- of olijfolie.

 

 

 

 

Bereidingswijze

 

Meng de bloem met lauw water en olie tot een massa. Voeg er water aan toe tot het deeg niet meer aan uw handen blijft kleven. Strijk het deeg uit met een deegroller tot 1 cm dikte. Snij de pompoen fijn en spreid het over het deeg. Laat het geheel ongeveer 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden.

 

 

 

Couscous op winterse wijze

 

 

 

Ingrediënten

 

1 pastinaak, 1 kleine aardappel, 2 wortels, 500 gram pompoen, couscous van volle tarwe of fonio (glutenvrij graan uit Senegal), kikkererwten, verse peterselie, kurkuma en sojasaus naar smaak toe te voegen.

 

 

 

Bereidingswijze

 

Schil de pastinaak en aardappel maar snij hem niet in stukken. De pompoen hoeft u niet te schillen maar snij hem in dikke trossen. Laat de groenten stomen tot ze net gaar zijn. Kook de couscous ongeveer 10 minuten in de snelkoker met een snuifje zeezout. Voeg de gewenste kruiden aan de maaltijd en serveer in een houten kommetje.

 

 

 

 

 

Macaroni met witloof

 

 

 

Snij het bittere gedeelte uit de witloof en laat het stomen in een snelkoker beetgaar met een snuifje zeezout. Kook de pasta (van boekweit, volle tarwe of rijst) gaar volgens de op de verpakking vermelde kooktijd met een klein schuitje himalaya-zout en olijfolie. Het vocht van uw pasta kunt u gebruiken om een heerlijke bechamelsaus mee te maken. Warm olijfolie met wat meel in een pan op en voeg er het vocht beetje bij beetje aan toe tot u een vloeiende saus hebt. Wees voorzichtig met het kruiden, opteer eerder voor verse kruiden uit uw tuin of bloempotten. U kunt dit gerecht ook eten met bloemkool en er tofu bij eten.

 

 

 

 

 

Boekweitnoedels op Vlaamse wijze

 

 Ingrediënten

 

Gestoomde seizoensgroenten uit België; rapen, courgette, wortelen, broccoli, boekweitnoedels, rijstolie en sojasaus of miso

 

 

 

Enkele sterk te vermijden geraffineerde producten: suiker (frisdranken,koeken,gebak enz.) glucosestroop (choco, supermarktdadels,..) alle niet koudgeperste oliën (extra vierge), wit-meel producten of zogenaamd "volkoren" maar in werkelijkheid aangekleurde broden (=wit-meel met zemelen & kleurstoffen), ..

 

Aanbevolen voedingsmiddelen: verse onbespoten GMO-vrije groenten & fruit, eetbare planten, noten, kruiden & bloemen (goed wassen in zoutwater), zuivere koudgeperste oliën, halfvolle granen,... water met weinig mineralen (te veel leid tot overbelasting van de nieren)

 

 

 

 

 

 Smakelijk eten ;)